Et ubetydeligt mord

Tessa Højmark arbejder som efterforsker i Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet på Teglholmen i København. Hun bliver modvilligt sat på en sag om en dræbt lastbilschauffør og forsvunden container. Det lykkes hende næsten at opklare sagen og samtidig koble den mistænkte til et henlagt, tilsyneladende ubetydeligt drab begået nogle år før. Men pludselig smuldrer det hele. Alt begynder at gå galt. Uforståeligt galt.

Det bliver yderligere kompliceret, da Tessa bliver kontaktet af Adam Forsberg fra det private sikkerhedsfirma Nordic Security Partners og amerikaneren Shepard fra US Army Criminal Investigation Command. Det viser sig, den forsvundne container tilhører det amerikanske militær og forsvandt på mystisk vis, da russiske hackere lammede et rederi.

Tessa Højmark bliver vævet stadig dybere ind i et giftigt net af kriminalitet, svig og vold, hvor hun går fra at være jæger til bytte. Trådene fører både ind til storpolitik på Christiansborg, organiseret kriminalitet i Berlin og gamle hemmeligheder i provinsbyen Køge. Det går op for hende, at midt i det hele sidder den mystiske og flygtige Madam, der som en edderkop trækker i trådene, og at Tessas eneste chance for at slippe fri er at lokke fjenden frem med meget risikable metoder.

Bogen er forhåndssolgt til udgivelse i udlandet. Du kan købe den online ved at vælge en boghandel her.

“Forfatterparret Mikael Lindholm og Lisbeth Zornig er gået op i gear… En syrlig beskrivelse af vores politiske systems funktionsmåde, og hvordan den sociale stempling er baggrundstæppe på vores individuelle adfærd. Mixet af action og social kritik fungerer fortsat for forfatterparret – og tak for det.

⭐⭐⭐⭐⭐ Dagbladenes Bureau

”Det er deres bedste bog til dato, og jeg vil ha mere. De er nu klar til et internationalt gennembrud, og jeg vil sammenligne med Harlan Cobens bøger i både spænding og kvalitet.”

Litteratursiden

Om Et ubetydeligt mord

Et ubetydeligt mord er fortællingen om et barn, man gjorde fortræd. Børn bliver som bekendt voksne, hvis de ellers overlever barndommen. Og de glemmer sjældent dem, der gjorde dem fortræd. Hvilket kan gøre ondt, når de får magt og mulighed for at gøre regnskabet op.

Vi følger Tessa Højmark, en politikvinde på kanten, som ikke kommer specielt godt ud af det med sine kolleger og har det lidt anstrengt med både regler og autoriteter. Måske fordi hun er vokset op på Vestegnen og er vant til at navigere i en anden virkelighed end det regelrette politiunivers. Karakteren Tessa tog form i en tidligere historie, Eksodus, og nærmest insisterede på en hovedrolle i sin egen fortælling. Som mange af vores karakterer er hun inspireret af en virkelig person; en politikvinde, der var med som gæst til et bryllup. Alene det, at hun som politier i aftenkjole viste ben med tatoveringer var et signal om, at her var der en person ud over det sædvanlige. Men døm selv.

Vi følger også Adam Forsberg, der arbejder i et privat sikkerhedsfirma. Tessas og Adams jobmæssige forankring i henholdsvis det offentlige politi og den private sikkerhedsbranche er en pointe i sig selv. De private sikkerhedsfirmaer vokser hastigt i disse år. I Storbritannien er der allerede i dag 50 procent flere ansatte i den private sikkerhedsbranche end i det offentlige politikorps. På verdensplan omsatte sikkerhedsbranchen for 180 milliarder dollars i 2016 og forventes at omsætte for 240 milliarder dollars i 2020, altså en stigning på 33 pct. på kun fire år. Det er en voldsom vækst – og tankevækkende, ikke mindst da kriminalitetsbekæmpelse i privat regi ikke er underlagt samme spilleregler, som i det offentlige.

Der er flere temaer i fortællingen. Den måske dominerende er loyalitet. Hvornår gør du det rigtige – overfor hvem? Amerikaneren Shepard leverer, hvad der kan være en nøglesætning, da han konstaterer: “Loyalty is a bitch.”

Bogen er dedikeret til Maria. Du møder hende kort i begyndelsen. I historien hedder hun Line Søderberg alias Susanne Lenstrup. Maria døde ikke på den måde, som skildret i denne fortælling. Men det kunne meget let have været sådan. Før sin død hjalp Maria os med uvurderlig viden om, hvordan det er at være en voldsramt mor på flugt og i skjul, og hvordan vi som samfund kan hjælpe de hårdest voldsramte kvinder bedre – dem, hvis partner som i Marias tilfælde er livsfarlig. Virkelighedens Maria blev hjulpet med ny identitet af Politiets Efterretningstjeneste, fordi hendes eks-mand var rocker og farlig. Men han fandt hende alligevel. Hvordan det kunne lade sig gøre, blev et spørgsmål, som inspirerede til denne fortælling.

Mange gode mennesker har hjulpet os med viden og ideer til denne fortælling. En særlig tak til sikkerhedsrådgiver og it-ekspert Mogens Nørgaard, it-ekspert Jim Pedersen, kriminaltekniker Henrik Skov Nielsen, sprængningsleder Lars Jakobsen, politiassistent Mathias Jung og krimiforfatterne Lotte og Søren Hammer. Plus de faglige kapaciteter, vi har fået lov til at rådføre os med uden at nævne navne. Alle eventuelle misforståelser og fejl har vi helt selv bidraget med.