Monsterland

En pige på 15 år begår selvmord efter at have deltaget i en ”puttemiddag” på et nordsjællandsk gymnasium. Hun er blevet filmet med fire ældre drenge i scener, som hun selv beskriver som voldtægt. Men drengene går fri, hvilket udløser en hadefuld konflikt mellem forældrene.

En af drengenes fædre bliver myrdet på færgen mellem Stockholm og Helsinki. Pigens far bliver udsat for et gasangreb i København, hvor flere andre omkommer. Tilsyneladende er der tale om hævn med relation til selvmordet. Men hvem er efter hvem – og hvorfor? Hvem er ofrene, og hvem er de skyldige?

Politiassistent Tessa Højmark bliver sat på sagen, som hurtigt også involverer sikkerhedskonsulent Adam Forsberg. Sporene fører dem til Tallinn, hvor de opdager, at ingenting er, som de troede. Pludselig er Tessa og Adam de jagtede, uden at vide, hvilke monstre, der gemmer sig i mørket…

Monsterland er det andet selvstændige bind i serien om Tessa Højmark og Adam Forsberg.

Du kan bestille den online ved at vælge en boghandel her.

Om Monsterland

Inspirationen til denne fortælling kommer fra den såkaldte Umbrella-sag i Danmark, der handler om deling af billeder og video med seksuelt indhold af mindreårige på de sociale medier, og den seksuelle krænkelses- og voldtægtskultur, som florerer på visse danske gymnasier. Det er adfærd, som ødelægger liv og giver livslange mén.

Denne historie er fiktion inspireret af virkeligheden. Vi håber, ingen skal opleve, hvad vi har skildret her. Men vi ved selvfølgelig også, at virkeligheden kan være ubarmhjertig.

Forældre har naturligt en andel i smerten. I vores research stillede vi os selvfølgelig spørgsmålet om, hvor langt vi selv ville gå for vores børn. Vi nåede ikke frem til et svar. Vi håber, vi aldrig finder ud af det.

Monsterland handler ud over de nære følelser om en af de samfundsmæssige trussel. I vores fortælling udløser en enkelt piges tragedie en kædereaktion, der får konsekvenser i en digital koldkrigsvirkelighed, som også er både meget virkelig og farlig. Mens vi skrev fortællingen, blev en bygning med Hamas-hackere i Gaza bombet af Israel, hvilket er den første kendte gengældelse af et hackerangreb med konventionelle våben. Angrebet varsler en kommende æra af hybridkrig, som bliver udkæmpet både med koder og bomber. Hvad det kan og vil betyde for vores samfund, står endnu uklart. Vi så en mulighed for at åbne en sprække til den virkelighed.

Vi skylder en stor tak til en lang række kloge og vidende mennesker, som har hjulpet os med idéer, research og viden. En særlig tak til kriminaltekniker Henrik Skov Nielsen, retsmediciner Jørgen Lange Tomsen, sprængningsleder Lars Jakobsen, politiassistent Mathias Jung, sikkerhedsrådgiver og it-ekspert Mogens Nørgaard, faglige kapaciteter i forsvaret og efterretningsmiljøet, som vi har fået lov til at rådføre os med anonymt, NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence i Tallinn og vores engagerede testlæsere. Alle eventuelle misforståelser og fejl står vi selv for.

Også en stor tak til holdet på HarperCollins med vores redaktør Hans Henrik Schwab og direktør Alice Krogh Scott i spidsen, for både opmuntring, nidkærhed og stort engagement. Og tak ikke mindst til dig, kære læser. Det er din læsning, der ansporer os til flere fortællinger fra kanten af livet.