Måske finder du her svar på det, du vil vide. Måske ikke. Prøv. Ellers er du velkommen til at skrive til os. Oversigten her er under løbende udvikling, spørgsmålene nedenunder er svar på spørgsmål, vi har fået før. Du kan skrive en mail til os på info@lindholm-zornig.dk eller ringe til Lindholm&Zornig på 70202067.

Q&A

Hvordan kom I på at skrive sammen?

Vi arbejdede i forvejen sammen om mange ting, og holdt begge meget af kriminalhistorier, både som bøger og film – ja, det gør vi stadig. Vi morede os over, at vi hed Lisbeth og Mikael, ligesom hovedpersonerne i Stieg Larssons romaner. Vi sagde: Hvad nu, hvis Lisbeth og Mikael skrev en kriminalroman sammen? Og sådan gik vi igang i fællesskab med at udvikle en idé til vores første kriminalroman, Bundfald, hvilket foregik hen over bålet på sene sommeraftener. Udgangspunktet for Bundfald var i øvrigt Lisbeths bror Renés besynderlige død i Nakskov. Vi syntes, at hele processen var både berigende og spændende, så vi blev ved.

Hvordan fordeler I opgaverne?

Det er lidt som at spørge, hvad vi laver i soveværelset. Skriveværkstedet er et intimt sted for os, men vi idéudvikler og researcher sammen, vi arbejder sammen på de forskellige ideer og sparrer om resultatet. Mikael gennemskriver teksten.

Hvad er det en god krimi kan?

Den kan mange af de samme ting, som den gode roman kan. Den tager læseren med på en rejse i livet med mennesker og oplevelser, som man måske ikke ellers ville have mødt og fået, og som man kan undres over, spejle sig i, føle med, inspireres af eller gyse over.

Kriminalromanen handler om, hvorvidt det lykkes at afsløre og fange forbryderen med selve livet på spil. Vi er nok især er optaget af, hvad det er, der driver mennesker til ekstreme handlinger, uden at det nødvendigvis står klart, om de er skurke eller helte.

Hvor kommer jeres inspiration fra?

Den litterære? Den henter vi fra mange, men i vores ungdom var det navne som Sir Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe, Agatha Christie, Dorothy L. Sayers, Daphne du Maurier, men også Alistair McLean, Desmond Bagley, Arthur Hailey, Robert Ludlum, Patricia Highsmith, Frederick Forsyth, John Le Carré, m.fl. Men Sjöwall og Wahlöös romaner om en forbrydelse prentede sig særlig dybt i os. De to udvidede krimigenren til at omfatte den påvirkning, samfundet har på os, såvel heltene som skurkene i fortællingerne. Man kan sige, at de gjorde samfundet til en ny protagonist, eller anvendte kriminalromanen til samfundskritik.

Hvad angår inspirationen til de konkrete historier, kommer den fra det levede liv, hvad vi oplever, hvad andre mennesker har oplevet og fortæller os, og hvad vi somme tider ser, at kunne ske: ‘Hvad nu hvis’? Vi skriver ofte et efterskrift i vores bøger, hvor vi fortæller om, hvor vi har inspirationen til den konkrete historie fra. Du kan også finde de tekster på vores forfatterhjemmeside under beskrivelsen af de respektive bøger.

Desuden opsøger vi ofte steder med et særligt miljø, der kan inspirere til nye tanker og få gang i fantasien, som for eksempel vores favoritbar i Los Cristianos, Inferno, hvor Jason altid er klar til at lægge øre til selv de vildeste ideer.