Måske finder du her svar på det, du vil vide. Måske ikke. Prøv. Ellers er du velkommen til at skrive til os. Oversigten her er under løbende udvikling, spørgsmålene nedenunder er svar på spørgsmål, vi har fået før. Du kan skrive en mail til os på info@lindholm-zornig.dk eller ringe til Lindholm&Zornig på 70202067.

Q&A

Hvordan kom I på at skrive sammen?

Vi arbejdede i forvejen sammen om mange ting, og holdt begge meget af kriminalhistorier, både som bøger og film – ja, det gør vi stadig. Vi morede os over, at vi hed Lisbeth og Mikael, ligesom hovedpersonerne i Stieg Larssons romaner. Så sagde vi, hvad nu, hvis Lisbeth og Mikael skrev en kriminalroman sammen? Vi gik igang med at udvikle ideen til vores første roman, Bundfald, i fællesskab over bålet på sene sommeraftener. Udgangspunktet for Bundfald var Lisbeths bror Renés besynderlige død i Nakskov. Det syntes vi var både berigende og spændende, så vi blev ved.

Hvordan fordeler I opgaverne?

Det er lidt som at spørge, hvad vi laver i soveværelset. Skriveværkstedet er et intimt sted for os, men vi idéudvikler og researcher sammen, vi arbejder sammen på de forskellige ideer og sparrer om resultatet. Mikael gennemskriver teksten.

Hvad er det en god krimi kan?

Den kan mange af de ting, som den gode roman kan. Den tager læseren med på opdagelse i livet med oplevelser, man ellers måske ikke ville have få, og som man kan spejle sig i eller undres eller gyse over.

Som vi ser det, er der lidt forskel på en kriminalroman og en spændingsroman. Kriminalromanen handler om, hvorvidt det lykkes at afsløre og fange forbryderen, hvor selve livet som regel er på spil. Spændingsromanen – eller thrilleren – handler om, hvorvidt hovedpersonerne slipper ud af en klemme, de er havnet i eller har bragt sig i, også ofte med livet på spil. Uanset, er vi især er optaget af, hvad det er, der driver mennesker til ekstreme handlinger, og hvor det ikke altid nødvendigvis står klart, om de er skurke eller helte.

Hvor kommer jeres inspiration fra?

Litterært henter vi inspiration fra mange, men i vores ungdom var det navne som Sir Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe, Agatha Christie, Dorothy L. Sayers, Daphne du Maurier, men også Alistair McLean, Desmond Bagley, Arthur Hailey, Robert Ludlum, Patricia Highsmith, Frederick Forsyth, John Le Carré, m.fl. Men den vigtigste inspiration er Sjöwall og Wahlöö, hvis romaner om en forbrydelse prentede sig dybt i os. De udvidede krimigenren til at omfatte den påvirkning, samfundet har på os, såvel heltene som skurkene i fortællingerne. Man kan sige, at de gjorde samfundet til en ny protagonist, eller anvendte kriminalromanen til samfundskritik.

Hvad angår inspirationen til de konkrete historier, kommer den fra det levede liv, hvad vi oplever, hvad andre mennesker har oplevet og fortæller os, og hvad vi somme tider ser kunne ske, efterfulgt med et: ‘Hvad nu hvis’? Vi skriver ofte et efterskrift i vores bøger, hvor vi fortæller om, hvor vi har inspirationen til den konkrete historie fra. Du kan også finde de tekster her på hjemmesiden under beskrivelsen af de respektive bøger.

Desuden opsøger vi ofte steder med et særligt miljø, der kan inspirere til nye tanker og få gang i fantasien, som for eksempel vores favoritbar i Los Cristianos, Inferno, hvor Jason altid er klar til at lægge øre til selv de vildeste ideer.