Bestseller krimi bliver tv-dokumentar

Lisbeth Zornig og Mikael Lindholms bedstsælgende spændingsroman ”Bundfald” bliver nu genstand for en tv-dokumentar. Det er Kanal 5’s serie ”FBI’s Danske Mordmysterier”, der genåbner sagen om det dødsfald, som er omdrejningspunktet i Bundfald.

”Romanen er fiktion, men bygger på virkelige hændelser. Det gælder også det dødsfald, den åbner med. Det er min bror René, der en september nat i 2004 blev fundet død i en busk uden for sit første sals vindue i Nakskov. Efterforskningen tog 15 minutter. Sagen blev henlagt som formodet selvmord. Det har altid undret mig. Hvis man vil begå selvmord, så springer man vel ikke ud af en første sal ned i en busk. René døde få dage før han skulle vidne i en stor narkosag. Jeg er meget spændt på, om efterforskningen når frem til samme forklaring på Renés død, som vi gør i bogen,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Discovery Networks, som står bag ”FBIs Danske Mordmysterier”, sætter nu den tidligere FBI-profiler Mark Safarik sammen med den danske efterforskerJan Jarlbæk, tidligere politimand fra Rejseholdet og Europol, for at granske sagen.

”I FBI’s Danske Mordmysterier undersøger vi en række mystiske dødsfald, der enten er afskrevet som ulykker eller selvmord, men hvor de efterladte sidder tilbage med en fornemmelse af, at det nok ikke er hele sandheden. Intentionen med programserien er at give familie og venner en afklaring – var deres næres død af et uheld, selvmord eller et drab – og i givet fald, hvilken retning skal gerningsmanden så findes i,” siger programdirektør Maiken Wexø på Discovery Networks.

Optagelserne er allerede i gang i Nakskov, hvor pårørende til Zornigs bror René og andre bliver interviewet.

Ingen almindelig krimi

Det er usædvanligt, at en spændingsroman bliver genstand for en virkelig efterforskning og dokumentar. Men det skyldes, at ”Bundfald” ikke er en almindelig spændingsroman.

”Der ligger omfattende research bag bogen, som i høj grad bygger på virkelige begivenheder. Renés død er skildret efter de virkelige politirapporter og obduktionsrapporter, og de mystiske omstændigheder, der omgav dødsfaldet. Tilsvarende er meget andet i bogen virkeligt. Den trækker blandt andet på mange af de senere års overgrebssager mod børn. Vi oplevede gang på gang i processen, at vores fantasi om modbydeligheder ikke slog til, men hele tiden blev overgået af virkeligheden. Så hvorfor ikke bruge virkeligheden,” siger Mikael Lindholm.

Lisbeth Zornig Andersen siger, at der er en klar social pointe med mordmysteriet.

”Vi opdagede i forløbet, at der ikke alene er forskel på udsatte mennesker og andre, mens de er i live. Der er også forskel på dem i døden. René er langt fra det eneste dødsfald, der bliver henlagt, fordi han tilhører en social klasse, man ikke vil bruge ressourcer på. Det er et klart mønster, hvad vi også skildrer. Havde man fundet Asger Aamund død i en busk uden for sit hjem, er jeg sikker på, at sagen ikke var blevet henlagt efter 15 minutters efterforskning som formodet selvmord,” siger hun.

optagelser-fbis-danske-mordmysterier

Billedtekst: Lisbeth Zornig Andersen, Natacha Zornig Friis og Jan Jarlbæk under optagelser i Nakskov til ”FBIs Danske Mordmysterier” om Zornigs brors mystiske dødsfald. Programmet bliver sendt på Kanal 5 i efteråret.

bundfald-2015-12-21

”Bundfald” er udgivet af People’s Press, 495 sider.

For yderligere oplysninger kontakt

Lisbeth Zornig Andersen, mobil 28407205

Mikael Lindholm, mobil 20409526

 

You may also like

Leave a comment