Artikel: Gennem krimien kan vi mærke andres skæbne

Et ubetydeligt mord er Lisbeth Zornig og Mikael Lindholms fjerde krimi. Tidligere har de skrevet Bundfald, Arkimedes og Eksodus, der alle kredser om temaerne magt og misbrug. Fælles for deres skønlitterære forfatterskab er, at de gerne vil bruge litteraturen til at skabe debat. Om udsatte menneskers forhold, om politiets metoder, om kriminalitet, kort sagt om måden, vi har opbygget vores samfund på. Når det handler om at oplyse og skabe de- bat, kan skønlitteratur noget, som fagbøger, foredrag og dokumentarer ikke kan, mener de.

»Hvis der er noget, der er med til at oplyse os, så er det jo underholdning. Hvordan pokker skulle folk, der ikke lever i Underdanmark, ellers vide, hvad der foregår der, hvis ikke det bliver formidlet på forskellig vis? I fiktion er man ikke iagttager ligesom i en fagbog eller dokumentar, for i den gode fortælling bliver man faktisk til de mennesker, man læser om. Man mærker deres sorg, deres håb og deres glæde. Fiktionen er måske det tætteste, vi kommer på at leve andre menneskers liv og mærke deres skæbne,« forklarer Lisbeth Zornig om, hvorfor de valgte at bruge Marias historie til at skrive en roman, der af de fleste nok vil blive læst som underholdning.

Mikael Lindholm supplerer: »Krimien er jo livet sat på spidsen. Det handler om liv og død, og nogle af de barske valg, der skal træffes i livet. Hvorfor begår mennesker forbrydelser og endda af så grov art, at de tager et andet menneskes liv? Hvorfor? Det kan vi kun forstå, hvis vi prøver at sætte os ind i andre menneskers tanker, sådan som man gør det i en kriminalroman.«

Læs hele artiklen her: Lindholm og Zornig – bogtillægget

 

 

You may also like

Leave a comment