Malene-trilogien

De er et umage par, Malene Jørgensen og Mathias Zobel. De kan ikke finde ud af ret meget, især ikke livet og kærligheden. Malene er en socialt dysfunktionel erhvervskvinde med senfølger. Mathias er en midtvejskriseramt lettere fordrukken middelklassesnob. De lyver og bedrager, er indbildske og krukkede, fulde af klicheer og selvretfærdighed.

De er heller ikke ret gode til at opklare forbrydelser og drab. I første bind af Malene-trilogien, ”Bundfald”, mislykkedes de fuldstændigt med at opklare Malenes brors mystiske dødsfald. I andet bind, ”Arkimedes”, lykkedes de lidt bedre, men ikke helt. I tredje bind, ”Eksodus”, lykkedes det rent faktisk at opklare forbrydelsen – men ikke at standse den.

Det er svært at kalde dem helte. De er ikke engang anti-helte. De er snarere, hvad de færreste af os har lyst til at se i spejlet. Til deres forsvar kan man sige, at de prøver. Eller har i hvert fald en forestilling om, hvad de kunne tænke sig at lykkes med. Det med at prøve, fejler de som regel også med.

”Bundfald” er fortalt i to tidsforskudte forløb, som forener sig mod slutningen, hvor læseren opdager, hvad der er på færde, men ikke historiens hovedpersoner. Historien udvikler sig over flere år. Malene involveret sig i, hvad hun tror er en selvhjælpsgruppe, men som viser sig at være en selvtægtsgruppe. Voksne krænkede børn, der rotter sig sammen om hævn mod de overgrebsmænd, som lovens korte arm ikke straffer. I forløbet møder og forelsker hun sig i Mathias – uden at det er særlig kønt, selv om det kunne være det.

”Arkimedes” udfolder sig over et halvt år. Malene er blevet politisk udpeget til at stå i spidsen for en børneorganisation, men bliver pludselig hovedmistænkt i en drabssag, uden at hun ved, hvem der forsøger at komme hende til livs. Mathias kommer på sporet af en indflydelsesrig gruppe, der har en ret så kreativ plan for, hvad man kan gøre for løse problemet med de mange socialt udsatte borgere, der ligger samfundet til last. De to begivenhedsspor krydser hinandens veje med et personsammenfald, der bliver ekstremt farlig for Malene og Mathias.

”Eksodus” foregår over kun fire dage. Malene forsøger at komme i Folketinget og der er valgkamp, da et vellykket og usædvanligt terrorangreb ryster Danmark. En række cykler i hovedstaden eksploderer tilsyneladende vilkårligt og fører til en klapjagt på gerningsmændene. Mistanken retter sig mod islamistisk terror. Det udløser gengældelsesaktioner mod muslimer. Valgkampen bliver aflyst og Malene sætter sit partis ret særprægede team til at søge efter svar og gerningsmænd. Det lykkedes hende at komme tæt på. For tæt på.

I løbet af alle tre fortællinger udvikler Malene og Mathias’ forhold sig, der spirer en kærlighed frem, som viser sig at have besværlige betingelser. Måske, fordi Malene har skader med fra barndommen og anser kærlighed for opreklameret gøgl, der er til for at videreføre arten. Måske, fordi Mathias har svært ved at tackle et menneske, der ligner ham selv på overfladen, men er noget helt, helt andet indeni.

 

 

You may also like

Leave a comment